przejdź do treści
Odkryj Krzeszowice
Dzisiaj imieniny:
Anicety, Klary, Rudolfina
przejdź do stopki

Co segregować? W jakich produktach i potrawach jest olej?


Pytanie „Co segregować” wydaje się proste, ale czy tak jest naprawdę? Często podczas przygotowania posiłków nie zastanawiamy się nad segregacją wykorzystywanych przez nas olejów...
Popularne i lubiane smażone potrawy generują duże ilości oleju, który możemy przeznaczyć do segregacji. Jest jednak wiele innych potraw i produktów, na co dzień wykorzystywanych w kuchni.

Na przykład marynowany camembert lub inne marynowane sery z chili, czosnkiem lub warzywami. Takie pyszności są zawsze zanurzone w oleju. I to właśnie olej powoduje mieszanie się smaków, stwarza też warunki do dojrzewania, dzięki czemu możemy rozprowadzić na pieczywie odpowiednio dojrzały camembert. Niezależnie od tego, czy kupujesz pyszne sery, czy sam je marynujesz, pozostały powinien trafić do butelki PET.

Suszone pomidory w oleju. Olej działa na nie konserwująco i jednocześnie pomaga rozwinąć smak i miękkość pomidorów. Niezależnie od tego, czy użyjesz ich do makaronu czy sałatki, pozostały olej możesz przeznaczyć do segregacji. Podobnie jak sos do sałatek - może być na bazie oleju, a jeśli zostanie ci go trochę w misce, wlej go do butelki PET.
 
Wszelkie warzywa w marynacie - czosnek, papryka, papryczki chili i inne warzywa, po zalaniu olejem, szybko rozwiną swoją przyjemną ostrość
i przysmak. Odpowiednio uzupełnią każdą potrawę lub posłużą jako dodatek do grillowanych mięs czy steków. Nawet mały czosnek może zebrać znaczną ilość oleju – a liczy się każda kropla.

Do marynowania nadają się również wszystkie grzyby jadalne. Do marynaty można dodać zioła lub coś ostrego, aby nadać jej wyjątkowy smak. Olej z marynaty wlej do butelki PET, nawet jeśli zawiera małe kawałki grzybów lub warzyw.

Oliwki sprzedaje się najczęściej w zalewie solnej, ale można je znaleźć także w różnego rodzaju marynatach. Czy próbowałeś oliwek z kaparami polanymi oliwą z oliwek? W połączeniu z białym pieczywem stanowi przepyszną przystawkę. Nawet taki olej z marynat można łatwo przelać do butelki PET i wrzucić do pojemnika do segregacji oleju.

Ryby w oleju w puszce to łatwa i smaczna przekąska, z której można zrobić wiele dań. Do sałatek zalecamy wymieszać świeży, wysokiej jakości olej, a ten z puszek przeznaczyć do segregacji. Oczywiście do odpowiedniego pojemnika na śmieci – pojemnika na zużyty olej.
 
Grillowane mięso, warzywa czy ser mogą być zaskakującym daniem, z którego można uzyskać dużo oleju do segregacji. Mięso, bakłażan lub inne potrawy nadające się do grilla trzeba zawsze najpierw marynować w oleju. Idealny jest z czosnkiem, chili lub ziołami. Jeśli po grillowaniu pozostała jakaś marynata, to idealnie! Taką marynatę z grilla również można zlać do PET i wrzucić do pojemnika na olej. Resztki z przypraw lub czosnku w oleju nie mają większego znaczenia.

Smażone domowe pączki są najlepsze w tłusty czwartek, ale jeśli robisz je częściej, możesz olej ze smażenia przeznaczyć do segregacji.
Z kolei bardziej typowe dania – kotlety, ryby czy paluszki rybne, ryba z frytkami, ser smażony czy frytki możesz smażyć na patelni lub we frytkownicy. Na oleju, maśle, smalcu lub innym tłuszczu. Wszystkie te oleje i tłuszcze nadają się do segregacji. To ważne: po smażeniu zawsze olej powinien ostygnąć, aby uniknąć poparzeń podczas wlewania oleju do PET. Nawet butelka PET nie jest odporna na gorący olej.
 
Tłuszcz z pieczonego mięsa też można segregować. Podczas pieczenia żeberek lub kaczki zyskuje się ok. 50% tłuszczu. Jeśli nie wykorzystujesz tego tłuszczu, dobrze jest przelać go do butelki PET, a potem dopiero umyć naczynie. W ten sposób tłuszcz nie będzie zapychać rur. Segregować możesz także tłuszcz z rosołu, który powstaje podczas gotowania. Również tłuszcze stałe: masło, margaryna czy smalec możesz przeznaczyć do segregacji.
Jak widzisz, jest wiele potraw i przysmaków, w których znajdują się jadalne oleje i tłuszcze nadające się do segregacji. Nie ma znaczenia, jaką kuchnię preferujesz – polską, włoską, tajską czy wietnamską. W tym artykule chcieliśmy pokazać, że olej pochodzi nie tylko ze smażenia. Co prawda klasyczne smażenie jest popularne w gospodarstwach domowych, ale poza nim jest wiele produktów, w których znajduje się olej, który można przeznaczyć do segregacji.
Dzięki segregacji zużytego oleju chronisz zasoby naturalne i ograniczasz emisję dwutlenku węgla. Więcej na ten temat w artykule Cykl oleju. I wreszcie, oszczędzisz sobie zmartwień z powodu zatkanych rur w kuchni lub łazience. Dziękujemy za segregację oleju!
 
To ważne! Do pojemników na zużyty olej należy oddawać wyłącznie jadalny zużyty olej i tłuszcz! Pojemniki nie są przeznaczone do składowania olejów i smarów silnikowych, hydraulicznych, technicznych, ani innych przemysłowych.

Źródło: www.segregujolej.pl