przejdź do treści
Odkryj Krzeszowice
Dzisiaj imieniny:
Sławy, Sławosza, Żelisławy
przejdź do stopki

Być może zastanawiacie się, czy segregowania nie jest już za dużo. Segregujemy już papier, szkło – białe i kolorowe, kartony, bio śmieci, sprzęt elektroniczny i ubrania... A teraz mamy segregować jeszcze olej?

Absolutnie nie twierdzimy, że to jest łatwe i dlatego każdy z nas musi to robić. My również w swoim domu, musimy segregować i znaleźć miejsce na każdy rodzaj śmieci i wyrzucać każdy osobno do specjalnego pojemnika. Dlatego w jednym z kolejnych artykułów podzielimy się kilkoma radami na temat poprawnego segregowania.
Dziś jednak chcielibyśmy wytłumaczyć, dlaczego tak użyteczna jest segregacja oleju jadalnego i tłuszczy. Być może uda się nam was przekonać lub utwierdzić w przekonaniu o segregacji. Wytłumaczymy dokładnie i pokażemy argumenty, nie tylko „że powinniśmy i że to jest na topie“.
Dlaczego nie powinniśmy wylewać oleju do zlewu lub toalety?
Jeżeli olej wylejesz do zlewu, może nastąpić zatkanie rury pod zlewem lub w toalecie. W syfonie olej osiądzie na powierzchni obecnej tam wody, tam zżółknie, stwardnieje a na ściankach osiądzie warstwa tłuszczu. Ta warstwa z czasem robi się coraz grubsza, osiada dalszy olej, pozostałe resztki jedzenia i mnożą się bakterie. Z czasem będzie nie tylko czuć nieprzyjemny zapach, ale przede wszystkim dojdzie do zatkania rur. Będziemy zmuszeni je rozkręcić i wyczyścić – a tego raczej nie chcemy. Innym sposobem jest użycie środka przeczyszczającego, w skład którego wchodzi wodorotlenek sodu – a to zdecydowanie nie jest ekologiczny sposób.
W przypadku wylania oleju do kanalizacji i podczas jego osadzania w rurach, przepływa on aż do systemu kanalizacji publicznej. Również w tych ogromnych korytarzach i rurach dochodzi do tego samego procesu osadzania się i zapychania. Na ogromną skalę – litr do litra z tysięcy gospodarstw domowych, dają hektolitry olejów i tłuszczy, które pomału osiadają w kanalizacji. Na miejscu by było nawet porównanie do układu naczyniowego człowieka. I u nas może dochodzić do osiadania tłuszczu w żyłach i w przypadku zapchania się wywołania zawału serca. W przenośni możemy powiedzieć, że dzięki segregacji oleju zapobiegamy zawałowi naszej planety.
Na końcu systemu kanalizacji znajdują się oczyszczalnie ścieków. W przypadku przydomowych oczyszczalni, osad z oleju powoduje katastrofę znacznie szybciej, ale i te wielkie publiczne się z olejem nie lubią. Już na etapie dopływu, oleje i tłuszcze zapychają system, blokując przepływ. Uniemożliwia to poprawne funkcjonowanie urządzeń mierzących. Z czasem tłuszcz tworzy na powierzchni zbiorników skorupę, co przeszkadza  bakteriom
i pierwotniakom likwidującym nieczystości. W ten sposób wzrasta zapotrzebowanie na natlenienie podczas procesu oczyszczania, ponieważ te małe pożyteczne stworzonka się duszą. W czystej wodzie, która zostaje wypuszczona z powrotem do obiegu, również mogą się znajdować malutkie kuleczki tłuszczu, z którymi oczyszczalnia nie umiałaby sobie poradzić. A oleje i tłuszcze w przyrodzie być nie powinny.
Być może myślisz sobie „To tylko troszeczkę“, ale jeżeli takie podejście ma 300 000 ludzi w mieście, są to i tony oleju rocznie. Nawet mała miejscowość, z kilkoma setkami mieszkańców może mieć problem, pomimo że ma mniejszą oczyszczalnie ścieków.
Dlaczego nie powinniśmy wylewać oleju gdziekolwiek?
Być może komuś z was przyjdzie do głowy wylać olej tak po prostu na pole, na ogródek lub do lasu. Olej przecież pochodzi z natury, to wróćmy go naturze – ona sobie z nim poradzi. Niestety to nie jest prawda. Oleje jadalne, powszechnie sprzedawane, które można poddać obróbce cieplnej, są najczęściej rafinowane. W tym procesie pozbawia się ich większości składników pochodzenia naturalnego. Dzieje się tak dlatego, że składniki te
w wysokiej temperaturze by się i tak spaliły, a dzięki procesowi rafinacji tłuszcze uzyskują lepsze właściwości. Nawet masło i smalec – nawet kiedy pochodzą z gospodarstw ekologicznych, nie są produktami, które tworzą się same z natury.
Po smażeniu, oleje i tłuszcze nie posiadają w sobie zbyt wiele składników, które by natura potrzebowała. Olej wylany gdzieś na ziemię nie działa jak nawóz, nie pomoże ani roślinom ani zwierzętom. Jak na pewno wiecie olej wszystko ulepi, pokryje i zdusi. Dokładnie tak samo zachowuje się w naturze. Jak tylko pokryje żywy organizm, uniemożliwi dostęp tlenu i zadusi go. Także nawet na kompostowniku, czy jakimkolwiek innym miejscu
z naturalnym procesem samoregulacji, olej nie pomoże.
Więcej na temat tego, co olej robi w naturze, możecie przeczytać w artykule Obieg oleju.
Czy mogę używać tego samego oleju do czasu, aż prawie nic z niego nie zostanie?
Ten sposób używania oleju może być niebezpieczny. Olej jako takowy nie jest niebezpieczny. Nawet oleje roślinne są źródłem korzystnych dla zdrowia tłuszczy. Oczywiście musi się je traktować prawidłowo. Zdrowe są tylko te, które zawierają minimalne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Przy wyborze  oleju powinniśmy dokładnie sprawdzić udział poszczególnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Gdyby olej się przepalało lub wiele razy używało podczas obróbki cieplnej, dojdzie do zmian stosunku zdrowych tłuszczy i chemicznej zmianie struktur wewnętrznych, które nie wpływają dobrze na nasze zdrowie. Niektóre substancje w czasie przepalania stają się rakotwórcze.
W związku z tym oleje nie wolno używać wielokrotnie, przepalać ani zużyty olej nie używać ponownie w kuchni. Może to zagrażać zdrowiu a nawet życiu.
Nie chce mi się nigdzie chodzić, wyleję olej do odpadów komunalnych.
Jeżeli olej już macie w domu oddzielony od innych śmieci, szkoda by było go wyrzucić do odpadów mieszanych, gdzie stanie się tylko kolejnym niepotrzebnym śmieciem.
Im więcej odpadów zmieszanych, tym więcej gmina musi płacić za składowanie odpadów. Składowanie komunalnych odpadów jest najdroższym i najmniej ekologicznym sposobem „likwidacji” śmieci. Odpady, a wśród nich i olej, w najlepszym przypadku rozłożą się nie przynosząc żadnej wartości dodanej. Proces rozkładu trwa bardzo długo a obsługa i rekultywacja wysypisk śmieci jest bardzo kosztowna. Dlatego też gminy są zmuszane do recyklingu jak największej ilości odpadów. A oleje jadalne i tłuszcze mogą się stać kolejnym członkiem rodziny segregowanych i recyklingowych odpadów.
Świetnie, jeżeli będziecie tak wspaniali, że zużytego oleju nie wylejecie do zlewu lub toalety, ale wlejecie go do plastikowej PET butelki, którą możecie wrzucić do pojemnika.  Im więcej z was będzie segregować olej, tym więcej pojemników będziemy w stanie postawić w waszej okolicy.

Na zakończenie powtórzmy korzyści, które przynosi segregacja oleju:

a) Nie blokuje rur w domu.
b) Nie blokuje kanalizacji.
c) Obniżą się koszty serwisu i utrzymania oczyszczalni ścieków.
d) Podniesie się jakość oczyszczonych wód.
e) Obniży się ilość dwutlenku węgla oddawanego do atmosfery.
f) Obniżą się opłaty za składowanie odpadów na wysypiskach śmieci.

Wymówek, dlaczego nie segregować oleju na pewno znajdzie się jeszcze wiele, ale zastanówcie się nad tymi pozytywami, które przynosi recykling oleju.
Dziękujemy, że z nami segregujecie oleje.

Źródło: www.segregujolej.pl

Kategoria: Powiązane pliki [1]
format Nazwa pliku (kliknij aby pobrać) Data publikacji Pobierz Zobacz
pdf ulotka dlaczego warto segregowac oleje jadalne.pdf
ilość pobrań: 349
23-01-31 09:04 ulotka dlaczego warto segregowac oleje jadalne.pdf 175.98KB zobacz