przejdź do treści
Odkryj Krzeszowice
Dzisiaj imieniny:
Agnieszki, Amalii, Czecha
przejdź do stopki

Jak segregować zużyty olej jadalny?

Przygotuj plastikową butelkę PET
Dobierz jej rozmiar do zużycia oleju w swojej kuchni. Możesz wybrać butelkę półlitrową, litrową, a nawet półtoralitrową. Olej dobrze przelewa się do butelki z szeroką szyjką, na przykład takiej po mleku.
Przelej olej bezpośrednio do butelki PET
Podczas przelewania oleju bezpośrednio do butelki PET, pomocny będzie lejek, zwłaszcza, gdy butelka ma wąską szyjkę. Jeśli olej zawiera resztki jedzenia (np. z marynowanych warzyw lub smażenia i pieczenia), można je wyłapać przez sito. Jeśli utkną w lejku, możesz wepchnąć je do butelki, mogą jednak spowodować zatkanie lejka i rozlanie oleju. Zaleca się użycie lejka z możliwie najszerszym otworem przepływu.
Użyj „naczynia zastępczego”
Możesz zbierać oleje i tłuszcze najpierw w „naczyniu zastępczym”, do którego prościej wlewa się olej, na przykład słoiku o pojemności 0,7 l z zakrętką. Kiedy napełnisz słoik, przelej go do butelki PET. To ważne, aby ostatecznie oddawać olej do segregacji w plastikowej butelce. Szklany słoik może się stłuc w trakcie transportu.

WSKAZÓWKA: Butelkę lub słoik ze zużytym olejem przechowuj w miejscu, w którym nie będzie przeszkadzać i gdzie nie ma ryzyka przewrócenia się lub rozbicia (np. pod zlewem,
w spiżarni).
WSKAZÓWKA: Większe ilości oleju (np. z patelni) lepiej wlewać powoli, ale równomiernym strumieniem. Energiczne przechylanie garnka może spowodować wypłynięcie oleju i pobrudzenie przestrzeni dookoła.
WSKAZÓWKA: Zawsze miej pod ręką ręcznik papierowy lub chusteczkę higieniczną, aby móc szybko zetrzeć kapiący olej.
TO WAŻNE: Po smażeniu ostudź olej, dopiero później przelej do butelki lub słoika.

Mamy nadzieję, że temat wlewania oleju do butelki PET jest całkiem zrozumiały. Ale co z tłuszczami, takimi jak masło, margaryna, smalec czy inne tłuszcze utwardzone. Jak takie tłuszcze wlewać do PET? Jeśli używasz słoika jako naczynia zastępczego, zbierz tłuszcz za pomocą drewnianej łyżki. Problem może wystąpić podczas przelewania do butelki PET. Rozwiązaniem jest wstawienie szklanki do kuchenki mikrofalowej na kilkadziesiąt sekund do rozpuszczenia tłuszczu. Stały tłuszcz możesz również podgrzać na patelni, w naczyniu do pieczenia lub garnku i wlać go do PET, gdy tylko się rozpuści. Tłuszcze rozpuszczają się zwykle w okolicach 40 °C, więc nie musisz się martwić o pęknięcia czy zapadnięcie się butelki.
Po napełnieniu butelki PET dobrze ją zamknij i zanieś do najbliższego pojemnika na olej w swojej okolicy. Butelkę PET wrzuć do pojemnika. Nigdy nie wlewaj oleju bezpośrednio do pojemnika.

Źródło: www.segregujolej.pl